Sabtu, 20 Oktober 2012

~ Kek Coklat Batik

 Datang kerajinan ibu membuat Kek Batik Coklat. Dengar pulak Cik Fatin ngan Afdhal, ibu nak wat kek amboi bukan main suka lagi. Tak sabar..asik bertanye je, bile ibu nak wat kek? Time buat kek tu dorang ber2 ni sibuk nak menolong ibu. Ok, nak buat kek mesti la ade bahan2nye. 

1 bungkus coklat merie dipatah2kan (ibu da isi dlm telap)
1/2 cawan milo
180 gm butter (ibu guna 2 sudu marjerin)
1/3 cawan susu segar @ air panas (ibu gune susu segar)

Cara-caranye:

campurkan kesemua bahan masak atas dapur dengan api yg sederhana sampai cair dan sehingga pekat sedikit.

apabila sudah pekat tutup api. Cuba rasa sedap tak? heheee..

kemudian masukkan biskut yg telah dipatahkan dan gaul sehingga sebati dan rata.

sediakan loyang dan sapukan sedikit dengan marjerin di permukaan loyang kemudian alaskan dengan kertas minyak.

masukkan biskut yg telah digaul ke dalam loyang dan tekan sampai padat. Biarkan sejuk (masukkan dlm peti ais)

ok, da sejuk..boleh makan la. Errmmm...nyummm..nyuummm.. Sedap!

SELAMAT MENCUBA !

SELAMAT MENJAMU SELERA !



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen ♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...