Rabu, 20 Februari 2013

~ Sup tulang

Ermmm..arini en abang minta ibu masak sup tulang lembu. Rasanye da lame sangat kot tak makan sup tulang tu yang teringin nak makan. En abang ni memang suka dengan sup tulang. Sampaikan tulang kepala lembu pun sanggup dikerjakannye. Anak2 ibu pun suka gak termasuk la ibunye sekali..hahaaa.. SODAP!

 da siap cuci..ibu rebus dulu bagi daging empuk sikit. Mase nak rebus tu ibu letakkan sedikit halia dititik supaya kurang bau hanyir daging tu. 
Bahan sup ibu blender bawang merah sikit, bawang besar sikit, bawang putih dan sedikit halia. Apabila dagingda hampir nak empuk ibu tumiskan rempah tumis bersama sup bunjut.
Kemudian ibu tumiskan bahan yang telah diblender tadi sehingga naik minyak.
Kalau da naik minyak ibu masukkan ke dalam periuk rebusan daging tadi.
Ibu masukkn sebungkus perencah sup adabi dibancuh dengan sedikit air.
Lepas tu ibu perahkan sedikit air asam jawa ke dalam rebusan daging di tambah sedikit garam dan gula. Cube rasa ok tak? 
Bila da sedap rase biarkan ia mendidih hingga air tu susut sedikit (nampak pekat sikit).
Ok, boleh hidangkan dengan sambal kicap. 
Siap..

 Ni dia hasilnye.. En abang ibu ni memang suka kuah pekat. Sedap makan gatah gitu je.

Jom pekena sup tulang..!!

 

♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen ♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...