Rabu, 10 April 2013

~ Apam Strawberry

Apam Strawberry

Bahan2:
140 gm tepung gandum 
1 1/2 sudu baking powder (diayak bersama tepung gandum)
110 gm gula halus
75 ml susu segar @ susu cair
2 biji telur
1 sudu kecil ovellette
1/2 sudu esen vanila
Beberapa kepnig mangkuk kertas

Cara2nye:
- Pukul telur dgn gula halus sehingg kembang
- Masukkan tepung gandum yg diayak bersama baking powder diselang-selikan dengan susu segar
- Kemudian masukkan ovelette dan esen vanila putar hingga kembang dan gebu.
- Bahagikan kepada 3 bahagian :- merah, hijau dan putih. 
- Masukkan warna merah dulu ke dalam mangkuk kertas kemudian di corakkan batang strawberry dng warna hijau. Dan dot2 kan dengan warna putih.
- Kukus selama 10 - 15 minit.

*tips: 1 - utk mengelakkan air kukus jatuh ke atas kuih balutkan penutup kukus dengan kain tuala yg bersih.
2- jangan gunakan api yg besar semasa kukus untuk mengelakkan merekah. Gunakan api yang sederhana.


 Ok, ni hasilnye siap boleh dimakan.

SELAMAT MENCUBA!
 
 

♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen ♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...