Sabtu, 22 September 2012

~ ikan bakar

Arini en.abang oder ikan bakar berkuah lada. Jadi ibu kenala masak kuah sambalnye. Mula-mula ibu kena sediakan bahan-bahannye dulu. Bahan-bahannye seperti di bawah :

Ikan cencaru 1 ekor
(ikut suka nak bakar ikan aji-aji, ikan kembung, ikan pari pun boleh)

Serai dlm 2 @ 3 batang
(1. dikisar & asingkan)

Lada kering sikit 
Bawang merah 4 @ 5 biji
Bawang putih 4 @ 5 biji
(2. bahan-bahan ni kisar )

Sedikit air asam jawa
Sedikit gula
Sedikit gula merah
Sedikit garam

Cara-carnye :
Mula sekali tumis serai yang di blender.
Apabila da mula naik bau masukkan bahan yang dikisar (2)
Tumis sehingga lada naik garing atau naik minyak.
Apabila sudah naik minyak masukkan sedikit ari asam, gula, gula merah dan sedikit garam.
(Ikut citarasa masing-masing kalau nak manis leh tambahkn gula.)
Biarkan ia mendidih menjadi pekat sedikit.
ok da masak...

Bakar ikan cencaru dengan mengunakan daun pisang atas kuali leper. 
Apabila sudah masak curahkan kuah yang siap dimasak tadi. 
Hidangkan bersama dengan nasi putih.

Ini hasilnye Ikan bakar berkuah sambal lada. Fuhh!!! memang sedap tau...



♥Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen ♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...